29 de maig, 2014

1r d'ESO: Els contes ens ajuden a pujar nota!


Nois i noies de 1r ESO.


Us proposo que llegiu aquest conte i publiqueu un comentari que reflecteixi:


- L'ensenyança del conte. 
- Busqueu i enganxeu un enllaç d'una imatge, web, vídeo, cançó... que pugui fer referència a aquesta ensenyança. 
- Justifiqueu perquè aquest enllaç, què significa per vosaltres????

RECORDEU QUE EL TEXT HA DE SER COHERENT I NO TENIR ERRADES ORTOGRÀFIQUES. 
Ànims!! 

Això us ajudarà a pujar nota de llengua catalana i de religió!


EL BUSCADOR (Jorge Bucay)

Aquesta és la història d'un home a qui jo definiria com un buscador...

Un buscador és algú que busca; no necessàriament algú que troba.

Tampoc és algú que, necessàriament, sap què és el que està buscant. És simplement algú per a qui la seva vida és una recerca.

Un dia, el buscador va sentir que havia d'anar a la ciutat de Kammir. Havia après a fer cas rigorós d'aquestes sensacions que venien d'un lloc desconegut de si mateix. Així que ho va deixar tot i se'n va anar.

Després de dos dies de viatge per camins polsegosos va albirar, en la llunyania, Kammir. Una mica abans d'arribar al poble, li va cridar molt l'atenció un turó a la dreta del sender. Estava entapissat d'un verd meravellós i tenia un munt d'arbres, ocells i flors encantadors. L'envoltava pertot arreu una mena de petita tanca de fusta llustrosa.

Una porteta de bronze el convidava a entrar.

De cop i volta va notar que oblidava el poble i va sucumbir a la temptació de descansar un moment en aquell lloc.

El buscador va traspassar el portal i va començar a caminar lentament entre les pedres blanques que estaven distribuïdes, com a l'atzar, entre els arbres.

Va deixar que els seus ulls reposessin com papallones en cada detall d'aquell paradís multicolor.

Els seus ulls eren els d'un buscador i potser per això va descobrir aquella inscripció en una de les pedres:

Abdul Tareg, va viure 8 anys, 6 mesos, 2 setmanes i 3 dies

Es va estremir una mica quan es va adonar que aquella pedra no era simplement una pedra: era una làpida.

Va sentir pena quan va pensar que un nen de tan poca edat estava enterrat en aquell lloc.

En mirar al seu voltant, l'home va veure que la pedra del costat també tenia una inscripció. S'hi va acostar per llegir-la. Deia:

Yamir Kalib, va viure 5 anys, 8 mesos i 3 setmanes

El buscador es va sentir terriblement commocionat.

Aquell bell indret era un cementiri, i cada pedra era una tomba.

Va començar a llegir, una per una, les làpides.

Totes tenien inscripcions similars: un nom i el temps de vida exacte del mort.

Però el que va connectar-lo amb l'espant va ser comprovar que el que més temps havia viscut amb prou feines passava dels onze anys...

Aclaparat per un dolor terrible, va seure i es va posar a plorar.

El cuidador del cementiri passava per allà i s'hi va acostar.

Se'l va mirar com plorava durant una estona en silenci i després li va preguntar si plorava per algun familiar.

- No, per cap familiar - va dir el buscador -. Què passa en aquest poble? Què hi ha de tan terrible en aquesta ciutat? Per què hi ha tants nens morts enterrats en aquest indret? Quina és la maledicció horrible que pesa sobre aquesta gent, que els ha obligat a construir un cementiri de nens?

L'ancià va somriure i va dir:

- Ja es pot asserenar. No hi ha cap maledicció. El que passa és que aquí tenim un antic costum. Li ho explicaré:

"Quan un jove compleix quinze anys, els seus pares li regalen una llibreta com aquesta que tinc aquí, perquè se la pengi al coll. Entre nosaltres és tradició que, a partir d'aquell moment, cada vegada que algú gaudeix intensament d'alguna cosa, obri la llibreta i hi anoti:

A l'esquerra, què és el que es va gaudir.

A la dreta, quanta estona va durar el gaudi.


Va conèixer la seva promesa i se'n va enamorar. Quant de temps va durar aquella passió enorme i el plaer de conèixer-la? Una setmana? Dues? Tres setmanes i mitja...?

I després, l'emoció del primer petó, el plaer meravellós del primer petó... Quant va durar? El minut i mig del petó? Dos dies? Una setmana?

I l'embaràs i el naixement del primer fill...?

I el casament dels amics?

Iel viatge més desitjat?

I la trobada amb el germà que torna d'un país llunyà?

Quant de temps va durar el gaudi d'aquestes situacions?

Hores? Dies?

D'aquesta manera anem anotant a la llibreta cada moment que gaudim... Cada moment.

Quan algú mor tenim el costum d'obrir la seva llibreta i sumar el temps que ha gaudit per escriure-ho sobre la seva tomba.

Perquè aquest és per a nosaltres l'únic i veritable TEMPS VISCUT.
"

26 comentaris:

  1. Lucia Poghosyan29/5/14

    Hola,Sònia!
    Al principi,al llegir la publicació,he vist que el conte del qual hem de parlar és escrit per Jorge Bucay,un gran escritor per mi ,ja que fa molt poc hem vaig acabar 1 llibre d'ell,i hem va agradar molt (es titula "Déjame que te cuente",el recomano).

    Aquest conte,"El buscador" ensenya a valorar totes les coses bones que et passen,a poder recordar-les i apreciar-les...i això m'ha semblat molt bonic.
    Peró hi ha una part de mi que no pensa igual.
    Penso que la gent aprén del seus errors i no hi ha perqué oblidar-los...tambè ens poden ajudar a no cometre-ls una altre vegada,i encara que no ho sembli,i encara que ens fagi mal,molt de mal,el fet de recordar-los.
    A mi aquest conte m'ha recordat a una cançó d'un cantant que pot ser que no sigui el meu favorit, però les lletres de les seves cançons són molt boniques.
    La cançó la qual m'ha vingut al cap ha sigut "Learning how to die",que parla sobre una parella la qual buscant una cosa sense saber el que,acabant trobant una altre.
    La cançó hem va cridar l'atenció desde el primer moment, ja que la lletra és molt impactant.(A continuació et deixo el link; https://www.youtube.com/watch?v=Tm9Yv6iuv0o )

    Espero que t'agradi la cançó.


    ResponElimina
  2. Hola Sònia.
    He llegit aquet conte d'en Jorge Bucay, m'he enrecordat que no fa molt hem vaix llegir un dels seus contes que es deia "Cuentos para pensar". Aquet llibre esta molt interesant perque hi ha bastants contes dins d'aquet. Ami personalment el que hem va agradar mes va ser ("La tristeza y la furia"). Tracte sobre les reaccions del nostre cos quant estem enfadats o quant estas trist.
    https://www.youtube.com/watch?v=l6iGwiIDAf8 ("la tristeza y la furia")

    Alejandro Garabito Parejo 1 ESO a

    ResponElimina
  3. Hola Sònia
    Ya he llegit el conte de Jorge Bucay, aquest no es l'ùnic conte que m'he llegit de Jorge Bucay perquè l'any pasat pel m'heu compleanys amb van regalar el llibre de Jorge Bucay que es: "El temido enemigo" aquest llibre em va agradar molt, encara que el llibre es una miqueta llarc, Ara et faré un resum d'aquest conte:

    Hi havia una vegada un rei que es creia poderós i molt ric un dia li van dir que hi havia algú més poderós i més famós que ell i més estimat. El rei furiós va demanar que el mag fos al castell per dir-li quan moriria el mag del regne. A la nit el mag va anar al castell i el rei li pregunto quan morirà el mag del regne i el no li va dir res, el rei li ho ordeno i el no li va fer cas. Després el rei li va demanar que es quedés a dormir un dia perquè el mag li va dir que el moriria un dia després que el morís van passar dies i ells es van fer molt bons amics. Després el rei va dir al mag el que volia fer aquesta nit quan va ser el mag, volia matar-lo i al següent dia que el mag el perdono es va morir i l'endemà de morir el mag es va morir el rei tal com va dir el mag la nit que el convido al castell el rei.

    Christian Monterde Caler 1ESOb

    ResponElimina
  4. Hola Sonia
    m'he llegit aquest conte i l'ensenya del "buscador"es: que el veritable temps viscut es el temps que gaudim de la vida.
    Aqui et deixu l'enllaç d'una canço perque per mi lo importan de la vida es troba a algu per compartir-la.

    CLAUDIA BONJOCH 1ESOB

    ResponElimina
  5. Hola,Sònia!
    Al llegir la publicació m'he donat compte que el conte és escrit per Jorge Bucay,un gran escritor ,en les vacances de l'any passat hem vaig llegir un conte d'ell i hem va agradar molt es titula :'' Las 3 preguntas. ¿Quién soy? ¿Adónde voy? ¿Con quién? ''

    Aquest conte,"El buscador" ensenya que has de valorar totes les coses bones que et passen a la vida ,, et fa reflexionar i a la vegada apreciarles , recordarl-es i sobre tot posar-les en practica ..
    Peró també penso que la gent aprén del seus errors i el que s'ha de fer es recordar-los per no tornar a cometre-ls , pero també es veritat que avegades el errors ens fan molt mal , pero els hem de recordar com un simple error mes en les nostres vides .
    A mi aquest conte m'ha recordat a una cançó de porta , es una mica de rap ... pero et diu casi tot el que et pasa a la vida , ja que aprenem dels errors .. bueno aqui et deixo l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=_TRUMra-PnY

    Espero que t'agradi la cançó :)

    Alison flavia segarra oropeza 1r D'ESO B

    ResponElimina
  6. hola Sònia he llegit aquest conte i m'agradat molt .La ensenyança es que t'ensenya a valorar les coses tan boniques tan pasad a la vida. aqui ets paso un enllaç d'una canço de one direction que va de la vida dels cantans. he agafat aquesta canço per que tracta sobre la vida dels cantans les coses bones i dolentes que als a passat.
    https://www.youtube.com/watch?v=W-TE_Ys4iwM

    ResponElimina
  7. Hola Sònia!
    M'he llegit l'història i m'ha semblat molt interessant,m'ha fet pensar sobre l'importancia dels records ja que s'han de guardar i tenir-los sempre presents, perquè molts d'ells ja no tornaran a passar i són irrepetibles, i gràcies als records és com si els tornessis a viure i a sentir-los.També he pensat en que els records dolents són també presents constantment i que a vegades els recordem més que els bons quan no volem que sigui així, perquè tambés han passat per nosaltres.
    El fet d'apuntar els moments en la llibreta és molt original ja que d'aquesta manera els podríem tenir per sempre amb nosaltres i no s'ens oblidarien com constantment passa.
    He trobat una cançó una mica antiga d'un cantant que es diu Fito Pàez, en la que parla sobre records del passat que no vol oblidar. La cançó no m'agradava però la lletra l'he trobada interessant.Aquí et deixo el links de la lletra i del video.

    CANÇÓ:https://www.youtube.com/watch?v=2agKsVsK_d4
    LLETRA:http://www.musica.com/letras.asp?letra=840774

    Espero que t'agradi,
    Albert Jové 1rESOB

    ResponElimina
  8. Hola,Sònia!
    Aquest conte,"El buscador" t'ensenya que has de valorar totes les coses bones que et passan a la vida,aquesta història et fa reflexiona que hi ha avegades que no aprofitem els moments i no sabem apreciar-los i crec que hauriem de ficar en pràctica aquesta ensenyança.
    Aquesta historia m’ha recordat una canço que m’ha agrada molt i té un significat molt bonic per mi i que va amb aquest tema:https://www.youtube.com/watch?v=WcRqvTPBuN8
    Gràcies
    Carla Muñoz Borrás

    ResponElimina
  9. hola sonia
    el conte "EL BUSCADOR" m'ha agradat molt i m'ha fet pensar queno san de olbidar els records perque encara que siguin bons o dolents els as de recordar perque els moments viscuts no tornaran i aixo m'ha fet pensar en coses boniques
    gracies per llegir-ho
    pol costa

    ResponElimina
  10. Hola Sonia ya te e escrit però m'ha faltat posar el enllaç de la canço el enllaç es:
    https://www.youtube.com/watch?v=itamPjTcLow

    ResponElimina
  11. Hola,Sònia!!
    ``El buscador´´,interesant... Es un conte de gran reflexió , pera mi almeing per saber estimar el més minim detall bó que la vida t' oferegi .
    Aquesta hitoria m' ha fet rcordar moments de petit que avans no valorabes com calen com quan algú et feia un dibuix i el guardaves o el turaves , pero ara es com un regal més que et fan amb amor i l' aceptas amb ilusió.
    El conte m ha fet recordar una canço de BARON ROJO que escoltava de petit i et deixo el link :
    www.youtube.com/watch?v=QXoFeK-82WY
    Gracies per aquest conte.
    Jose Miguel Pastrana

    ResponElimina
  12. Hola Sònia !!!! M’he llegit aquest conte tan interessat i crec que en vol dir que hem de gaudir de l’alegria i deixar enrere els moments de ràbia, dolor o tristesa.
    Crec que aqueta cançó representaria el conte, ja que no dura molt però passes un moment bonic i entretingut com és la nostra felicitat.
    https://www.youtube.com/watch?v=8fFZaWMHaqw&hd=1

    ResponElimina
  13. holaa Sònia!!
    el conte de "El buscador" t' ensenya que has de valorar les coses que et passen a la vida, et fa donar conte que hi ha moments de la nostra vida que no les aprofiem com les tendríem que aprofitar.
    Et deixo aquest enllaç d'una cançó que m'ha recordad a aquest conte: https://www.youtube.com/watch?v=XBuYmneAQ28
    Gràcies!!
    Ariadna Simón

    ResponElimina
  14. Hola Sònia!
    He llegit el conte i m'ha agradat molt, ja que la seva ensenyança es aprendre a no perdre el temps i saber viure positivament tots els moments que puguis de la teva vida.
    http://img.desmotivaciones.es/201206/intime2011movie.jpg
    Aquesta imatge té relació amb el conte, perquè la frase diu mes o menys el mateix que el que s'explica. La fotografia que hi ha és d'una pel·licula que vaig veure fa temps ("Time") que va de que les persones tenen al braç el temps que els queda de vida. En lloc de diners hi ha temps, si s'acaba el temps, mors. Em va agradar molt, i el conte també! :)
    Martha Parellada

    ResponElimina
  15. Anònim5/6/14

    Hola Sònia,

    El conte "El Buscador" forma part del llibre de Jorge Bucay titulat "Cuentos para Pensar".

    És un conte molt interessant, curt, molt fàcil de llegir i crec que ens deixa un ensenyament molt senzill, que és SER FELIÇ AMB EL QUE TENS, per això el recomano a tots.

    És un conte molt bonic que ens fa reflexionar sobre la manera d´aprofitar el temps i els moments d´alegria.

    A mi, m´ha agradat molt la idea del quadern amb els minuts, les hores i els anys per poder anotar tots els instants de felicitat, per recordar els moments agradables que la memòria esborra.
    Tant de bo tots tinguem un per apuntar el positiu i no el negatiu de les coses que fem cada día!!!!

    Aquest conte em recorda a una cançò d´un artista que escoltem a casa meva i es diu "Palabras para Julia" de Paco Ibañez.
    Aquesta cançò et recorda que malgrat els moments de dolor que pots tenir, la vida és bella, que no pots tornar enrere per això és millor viure l´alegria i no els plors, que és millor tenir amor i amics, doncs una persona sola no és res.

    Deixo el enllaç per si voleu escoltar aquesta cançò:
    https://www.youtube.com/watch?v=453YRNu4ww

    Un peto.
    Marc Martínez Souché

    ResponElimina
  16. Anònim6/6/14

    Hola Sònia
    El conte “El Buscador” és un conte molt interesant escrit per Jorge Bucay, forma part del llibre "Cuentos para Pensar".
    Jo crec que t’ensenya a que comencis a valorar lo bo de a vida i no tant lo dolent.
    Nomes tenim una vida així doncs aprofita-la!!!
    He escollit aquesta imatge perquè he pensat que era senzilla com el conte però deia tot el que el conte volia dir. Tu escogeixes el teu sentiment, pots vivir alegre i feliç o trist i enfadat. Evidentment no pots oblidar tots els teus errors , perquè dels errors s’aprèn. Aquí et deixo el link, espero que serveixi.
    Gracies per fer-m’hi llegir aquest conte!!!
    Javier Román Sánchez
    http://circuloderealizacionpersonal.com/wp-content/uploads/2012/12/tu-decides-300x281.jpg

    ResponElimina
  17. Anònim6/6/14

    Hola Sònia,
    ho sento però és que l'enllaç que jo he deixat té un error.
    Aqui deixo el correcte:
    https://www.youtube.com/watch?v=453YRNSu4ww
    Marc Martínez Souché

    ResponElimina
  18. Anònim6/6/14

    Hola Sònia
    El conte és interessant.
    El autor es Jorge Bucay i el conte es diu "El buscador",és un conte per pensar.
    Aquesta es la web de la imatge :
    Per mi es un conte que ensenya que la vida la tenim que disputar-la i passar-ho bé,i que haver de està alegre i no estar tristors.
    Andrea Escolano .


    ResponElimina
  19. Hola Sònia
    Jo crec que el conte te el significat de que tens que viure i recordar els moments bons de la vida, ja que llavors la viuràs millor.
    Et poso el link d'una imatge que es relaciona amb l'ensenyança del conte:
    http://akifrases.com/frases-imagenes/frase-todos-los-animales-excepto-el-hombre-saben-que-el-mejor-negocio-en-la-vida-es-disfrutar-de-ella-samuel-butler-novelista-199159.jpg
    Crec que la frase que es llegeix en aquesta frase te molta raó.
    Adéu Sònia:D

    ResponElimina
  20. Hola Sònia.
    El conte m' agradat molt, jo crec que l'ensenyança que ens vol dir es que la vida es molt curta, l'hem de viure i anar anotant o pensant els moments o coses bones que hem tingut perquè algun dia tot això acabara.
    Aquí et deixo el link d'un vídeo que parlar sobre valorar el que tenim amb aquesta ensenyança:
    http://blocs.xtec.cat/recursosee/resolucio-de-conflictes/ç

    Ingrid Arauz 1rESOA

    ResponElimina
  21. HOLA SÒNIA El conte "El Buscador" forma part del llibre de Jorge Bucay titulat "Contes per Pensar" El enseyament es el que tu tens i ser feliç amb el que tens.És un conte molt bonic que a mi m'agradat

    ResponElimina
  22. Anònim6/6/14

    MOLT BÉ NOIS!

    Sònia Aymerich

    ResponElimina
  23. HOLA SÒNIA El conte "El Buscador" forma part del llibre de Jorge Bucay titulat "Contes per Pensar" El enseyament es el que tu tens i ser feliç amb el que tens.És un conte molt bonic que a mi m'agradat

    ResponElimina
  24. hola sònia
    me llegit el conte del buscador i la lliçor que dona es molt bona. tens que viure la vida el maxim possible.
    el link que et dono es una imatge amb una frase sobre la vida
    akifrases.com
    la frase es bastant bonica y mereix la pena llegir-la
    adeu sonia

    Alba dominguez

    ResponElimina
  25. Hola Sònia
    L'ensenyança del conte es que has de preguntar les coses per que sinó pots pensar coses que no són veritables.
    Vaig escoltar un video que t'explic l'história, gràcies al video he entes millor la história.
    https://www.youtube.com/watch?v=qOcyx7V_kYI
    Adeu!!

    ResponElimina
  26. Anònim10/6/14

    hola sònia sóc l'Andrea Navarro
    l'ensenyança del conte es que tens que viure molt la vida i aprofitar-la fins l'últim moment.

    ResponElimina

"SER + ACTUAR" = PARTICIPAR
Fes-te present compartint amb els companys/es, sempre des del respecte i si és possible sense faltes d'ortografia.
Gràcies.
-------- SIGNEU AMB EL NOM I COGNOM -----------
Gràcies.